Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
czwartek, 10 lipca 2025 00:06
Reklama

Artykuły

ZAPOBIEGANIE MARNOWANIU ŻYWNOŚCI
ZAPOBIEGANIE MARNOWANIU ŻYWNOŚCI
Marnotrawstwo żywności to powszechny problem jaki występuje w szczególności w zamożniejszych społeczeństwach. W czasach dużego przyrostu ludności na świecie i nierównomiernego dostępu do dóbr, w tym żywności, staje się kwestią coraz ważniejszą z punktu widzenia globalnego bezpieczeństwa żywnościowego. Marnotrawstwo żywności rodzi liczne skutki środowiskowe, gospodarcze i społeczne. Przyczynia się do niszczenia środowiska przez emisję gazów cieplarnianych i innych szkodliwych substancji uwalnianych podczas produkcji żywności, która nie zostanie wykorzystana. Środowiskowe skutki marnotrawstwa żywności dotyczą również nadmiernej eksploatacji zasobów naturalnych, w tym gruntów i wody pitnej oraz wycinki lasów na potrzeby produkcji żywności i niszczenia bioróżnorodności. 15.03.2022 13:00
1.03.2022  - webinar dla podkarpackich nauczycieli na temat konkursu „Bez korzeni nie zakwitniesz. Moja Wielka i Mała Ojczyzna”
1.03.2022 - webinar dla podkarpackich nauczycieli na temat konkursu „Bez korzeni nie zakwitniesz. Moja Wielka i Mała Ojczyzna”
28.02.2022 09:34
Jak pozbyć się z ogrodu nieproszonych gości?
Jak pozbyć się z ogrodu nieproszonych gości?
Prowadzenie ogrodu bywa wymagające z racji, że często pojawiają się w nim insekty czy też inne stworzenia, które niekoniecznie podnoszą walory tego miejsca. Świetnym przykładem są tutaj nornice czyli niewielkich rozmiarów zwierzęta, które często wiele osób myli z myszami. Nie są one mile widziane przez wzgląd na to, że doprowadzają do zniszczeń poprzez przegryzanie korzeni czy też kory. Chcąc tego uniknąć konieczne jest zastosowanie odpowiedniego zabezpieczenia. 25.02.2022 10:00
Jakość żywności i świadomy konsument
Jakość żywności i świadomy konsument
Większa świadomość konsumentów w zakresie zasad żywienia, w tym komponowania diet żywieniowych, przekłada się na wymierne korzyści dla zdrowia społeczeństw i zwiększa szansę na ograniczenie występowania zjawiska otyłości i związanych z nią chorób. Zrównoważona dieta, zakładająca ograniczenie spożycie czerwonego i przetworzonego mięsa, z większą ilością owoców i warzyw, o ile będzie powszechniej stosowana, może wywierać też pozytywny wpływ na środowisko. 22.02.2022 12:00
Przedsiębiorczość na obszarach wiejskich
Przedsiębiorczość na obszarach wiejskich
Tradycyjnie wieś kojarzona jest przede wszystkim z rolnictwem, jednak obecnie w coraz większym stopniu zyskuje ona na znaczeniu jako miejsce prowadzenia działalności niezwiązanej z sektorem rolnym. 17.02.2022 10:00
Wspomnienia Aleksandra Giermańskiego "Klisze z przeszłości"
Wspomnienia Aleksandra Giermańskiego "Klisze z przeszłości"
14.02.2022 07:58
Krótkie łańcuchy dostaw żywności
Krótkie łańcuchy dostaw żywności
Krótki łańcuch dostaw żywności to łańcuch, który obejmuje ograniczoną liczbę podmiotów gospodarczych zaangażowanych we współpracę, przynoszący lokalny rozwój gospodarczy oraz charakteryzujący się ścisłymi związkami geograficznymi i społecznymi między producentami, podmiotami zajmującymi się przetwórstwem a konsumentami. 26.01.2022 11:00
21 stycznia
21 stycznia
21.01.2022 00:03
20 stycznia
20 stycznia
20.01.2022 00:03
Produkcja konstrukcji stalowych – jak wygląda ten proces
Produkcja konstrukcji stalowych – jak wygląda ten proces
Nie trzeba długo się rozglądać, aby zauważyć w naszym otoczeniu liczne konstrukcje stalowe, chociażby na drodze. Towarzyszące nam na ulicach bramownice nie są jednak jedynym rodzajem obiektów tego typu, z którymi możemy się spotkać. Zakłady zajmujące się produkcją konstrukcji stalowych mają pełne ręce roboty. Tworzą między innymi hale stalowe, wiaty, osadzarki czy kontenery. Dowiedzmy się, jak wygląda proces stawiania takiej konstrukcji. 13.01.2022 13:00
NAJNOWSZE WYDANIE "PODKARPACKIEJ HISTORII"
W SPRZEDAŻY
POLECAMY
Reklama