Przejdź do głównych treści
Przejdź do wyszukiwarki
Przejdź do głównego menu
Facebook.com
X.com
poniedziałek, 12 maja 2025 11:18
Ułatwienia dostępności
Zaloguj się
REDAKCJA
REKLAMA
SPRZEDAŻ I PRENUMERATA
Strona główna
Aktualności
I Rzeczpospolita
Zabory i Galicja
II Rzeczpospolita
II wojna światowa
Okres powojenny
Pokaż pozostałe elementy menu
Reklama
Strona główna
Artykuły
Artykuły
Wybierz kategorię
Aktualności
Wydarzyło się
I Rzeczpospolita
Historie naszych Czytelników
Tajemnice przeszłości
Nowości wydawnicze
Kartka z kalendarza
Galicja
II Rzeczpospolita
II wojna światowa
Okres powojenny
Dawnej kuchni czar
Historie zapomniane
Dawny sport i okolice
Ludzie
Okruchy historii
Miejsca znane i nieznane
Poznaj Tipnewsa
spisy treści
Zapowiedzi imprez i wydarzeń
Pitaval
Sortuj
Najnowsze
Najstarsze
Najczęściej czytane
Najlepiej oceniane
Filtruj
Reset
LEADER I LOKALNE GRUPY DZIAŁANIA
LEADER to jedno z najbardziej popularnych i rozpoznawalnych narzędzi rozwoju obszarów wiejskich w Europie. Ma pomóc włączyć mieszkańców wsi w proces oddolnego podejmowania decyzji i działań mających na celu poprawę jakości ich życia. Społeczność lokalna ma przez to stać się najważniejszym podmiotem całego procesu decyzyjnego. W ramach metody LEADER funkcjonują Lokalne Grupy Działania (LGD), będące rodzajem partnerstw terytorialnych powstałych jako oddolna inicjatywa, zrzeszająca przedstawicieli lokalnych organizacji z sektora publicznego, prywatnego i pozarządowego oraz mieszkańców działających na rzecz lokalnej społeczności. Lokalne Grupy Działania są głównym narzędziem stosowanym w ramach podejścia LEADER, a ich udział w rozwoju danego obszaru odbywa się poprzez bezpośrednie angażowanie lokalnych przedstawicieli w opracowywanie i realizację Lokalnych Strategii Rozwoju (LSR).
23.03.2022 12:00
ZAPOBIEGANIE MARNOWANIU ŻYWNOŚCI
Marnotrawstwo żywności to powszechny problem jaki występuje w szczególności w zamożniejszych społeczeństwach. W czasach dużego przyrostu ludności na świecie i nierównomiernego dostępu do dóbr, w tym żywności, staje się kwestią coraz ważniejszą z punktu widzenia globalnego bezpieczeństwa żywnościowego. Marnotrawstwo żywności rodzi liczne skutki środowiskowe, gospodarcze i społeczne. Przyczynia się do niszczenia środowiska przez emisję gazów cieplarnianych i innych szkodliwych substancji uwalnianych podczas produkcji żywności, która nie zostanie wykorzystana. Środowiskowe skutki marnotrawstwa żywności dotyczą również nadmiernej eksploatacji zasobów naturalnych, w tym gruntów i wody pitnej oraz wycinki lasów na potrzeby produkcji żywności i niszczenia bioróżnorodności.
15.03.2022 13:00
1.03.2022 - webinar dla podkarpackich nauczycieli na temat konkursu „Bez korzeni nie zakwitniesz. Moja Wielka i Mała Ojczyzna”
28.02.2022 09:34
Jak pozbyć się z ogrodu nieproszonych gości?
Prowadzenie ogrodu bywa wymagające z racji, że często pojawiają się w nim insekty czy też inne stworzenia, które niekoniecznie podnoszą walory tego miejsca. Świetnym przykładem są tutaj nornice czyli niewielkich rozmiarów zwierzęta, które często wiele osób myli z myszami. Nie są one mile widziane przez wzgląd na to, że doprowadzają do zniszczeń poprzez przegryzanie korzeni czy też kory. Chcąc tego uniknąć konieczne jest zastosowanie odpowiedniego zabezpieczenia.
25.02.2022 10:00
Jakość żywności i świadomy konsument
Większa świadomość konsumentów w zakresie zasad żywienia, w tym komponowania diet żywieniowych, przekłada się na wymierne korzyści dla zdrowia społeczeństw i zwiększa szansę na ograniczenie występowania zjawiska otyłości i związanych z nią chorób. Zrównoważona dieta, zakładająca ograniczenie spożycie czerwonego i przetworzonego mięsa, z większą ilością owoców i warzyw, o ile będzie powszechniej stosowana, może wywierać też pozytywny wpływ na środowisko.
22.02.2022 12:00
Przedsiębiorczość na obszarach wiejskich
Tradycyjnie wieś kojarzona jest przede wszystkim z rolnictwem, jednak obecnie w coraz większym stopniu zyskuje ona na znaczeniu jako miejsce prowadzenia działalności niezwiązanej z sektorem rolnym.
17.02.2022 10:00
Wspomnienia Aleksandra Giermańskiego "Klisze z przeszłości"
14.02.2022 07:58
Krótkie łańcuchy dostaw żywności
Krótki łańcuch dostaw żywności to łańcuch, który obejmuje ograniczoną liczbę podmiotów gospodarczych zaangażowanych we współpracę, przynoszący lokalny rozwój gospodarczy oraz charakteryzujący się ścisłymi związkami geograficznymi i społecznymi między producentami, podmiotami zajmującymi się przetwórstwem a konsumentami.
26.01.2022 11:00
21 stycznia
21.01.2022 00:03
20 stycznia
20.01.2022 00:03
poprzednia
108
109
110
111
112
następna
KARTKA Z KALENDARZA
Wydarzyło się 11 maja
Data dodania artykułu:
11.05.2025 00:03
Liczba komentarzy artykułu:
30
NAJNOWSZE WYDANIE "PODKARPACKIEJ HISTORII"
W SPRZEDAŻY
NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE
11.05.1955. Tragiczny pożar kina w Wielopolu Skrzyńskim
Data dodania artykułu:
09.05.2025 16:28
Liczba komentarzy artykułu:
1
Jak powstały jeziorka duszatyńskie
Data dodania artykułu:
13.04.2025 00:42
POLECAMY
Reklama