Nowy numer Podkarpackiej Historii

ph 1-2-2018

 Do sprzedaży trafia pierwsza tegoroczna (styczniowo-lutowa) „Podkarpacka Historia”. W nowej szacie graficznie, z bardziej przejrzystym układem tekstów, niemniej ciekawa i w niezmiennej objętości 150 stron. W całym kraju czasopismo – jedyne tego typu w Polsce – do nabycia jest w sieci EMPiK, na Podkarpaciu zaś m.in. w sieci księgarni NOVA, części punktów KOLPORTER i wielu innych miejscach. Kontakt z redakcją: jakubowski@interia.pl

ph 1-2-2018

  W tym numerze m.in.: Caryca Maryna Mniszchówna – Polka na rosyjskim tronie, lata 50-te XX wieku na rzeszowskim lotnisku, Przemyśl 1915 okiem rosyjskich fotografów, o terenach stanowiących pogranicze niemiecko-radzieckie w latach 1939-41, jak wyglądały dawne karnawały, diety-cud naszych babć, wspomnienia mielczanina – uczestnika Powstania Styczniowego, podkarpackie gwiazdy sportu i wiele innych ciekawych materiałów.

Szczegółowy spis treści nr 1-2 (37-38)

Temat z okładki

Maryna Mniszchówna – polska caryca

Wydarzyło się

Lata 50. XX wieku na lotnisku w Jasionce

Rabacja galicyjska 1846

Twierdza Przemyśl 1915

Na granicy niemiecko-radzieckiej

Armia Krajowa placówka Zagorzyce

 

Pitaval

Ostatni wyrok śmierci w Rzeszowie

Plaga pożarów z polityką w tle

 

Okruchy historii                                                                                                               

CIA w Rzeszowie

 

Historie zapomniane

Uciec z getta

Jak 100 lat temu ze śmieciami walczono

Przemyśl – mikrokosmos pogranicza

Dawne karnawały

 

Sylwetki

Primadonna z Jasła

Dukielska pani o niedobrym uśmiechu

Sport

Podkarpackie gwiazdy futbolu

Mistrzowie z prowincji

 

Relacje

Wspomnienia powstańca 1863

Lampy Podkarpackiej Historii 2017

 

Smaki Galicji                                    

Diety-cud w stylu retro

Rzeszowskie pączki i „chrust”

Dawnej kuchni czar

 

Historyczny przegląd prasy

Nowości wydawnicze

Kalendarium

 

 

 

 

 

 

 

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij